“Samenwerken aan een mooie toekomst”

luxevastgoed d'Hanins de Moerkerke

Is jouw oog al gevallen op het iconische en decennialange leegstaande stadspaleis “d’Hanins de Moerkerke” in Brugge? Dan heb je vast en zeker Mathieu D’Anvers, projectingenieur bij LMS Vermeersch, al gespot op de site. 
 

Voorliefde voor historische gebouwen

Mathieu werkt voor het architectenbureau dat de site nieuw leven zal inblazen. Dit is echter niet zijn eerste aanraking met het project. “In 2011 ging ik als tweedejaars stagiair-architect aan de slag bij LMS Vermeersch. Dankzij mijn uitgesproken voorliefde voor historische gebouwen geraakte ik al snel betrokken bij het project d’Hanins de Moerkerke.” Het project was echter toen nog in handen van de vorige eigenaars, die na enkele tegenslagen besloten ermee op te houden en vervolgens het pand opnieuw op de markt te zetten. Alsof het lot er iets mee te maken had, kwamen de nieuwe kopers van deze unieke site ook bij LMS Vermeersch aankloppen. Mathieu kreeg dus een tweede kans om mee te werken aan dit inspirerende project. “Nu treed ik op als projectarchitect en werk ik, samen met een sterk team, aan een mooie toekomst voor de volledige site.”

Wie deel wil uitmaken van die mooie toekomst, zal zich trouwens bijzonder gelukkig prijzen op zo’n karaktervolle plaats. In d’Hanins de Moerkerke woon je rustig, langs het water, in het centrum mét tonnen buitenruimte. “In verkoopmilieus hoor je wel vaker over de heilige drievuldigheid ‘locatie, locatie, locatie’. Wel, aan deze site kan je gerust nog een aantal keer ‘locatie’ toevoegen!”

Intrigerende geschiedenis

Dat d’Hanins de Moerkerke een rijke geschiedenis op haar naam mag schrijven, wordt duidelijk van zodra je de site bezoekt. “In de kelder liggen wijnflessen met dezelfde naam als het project.. Heel intrigerend, maar helaas allemaal leeg. Bovendien moet je weten dat er boter bestaat met meer draagkracht dan sommige van de balken. Het interieur van het gebouw ziet er misschien nog goed uit, maar een stevige huiszwam heeft heel wat balken tot in de kern aangetast.” Toch doet dit de charme en aantrekkingskracht van het project niet teniet. d’Hanins de Moerkerke staat op internet gekend als “Chateau Venetia” en is een echt walhalla voor avonturiers die op zoek gaan naar architecturale parels onder de lost and abandoned places.

Van stadskanker naar authentiek erfgoed

De iconische site was jarenlang slachtoffer van leegstand en vormde een doorn in het oog van vele Bruggelingen. “Nochtans maken de statigheid en het karakter van dit gebouw in verval van deze site net iets speciaals.” Toch zal het een hele uitdaging vormen om de combinatie tussen hedendaags comfort en authentiek erfgoed van onschatbare waarde te verenigen. 

“Maar dat maakt het project net zo interessant! De wisselwerking met verschillende disciplines: erfgoed, akoestiek, techniek, stabiliteit.. en tussen verschillende instanties: LMS Vermeersch, Berg-Invest, Stad Brugge, Onroerend Erfgoed, en nu ook Dewaele. Hoewel het soms lijkt dat het pand staat te verkommeren, zijn er heel veel mensen erg intensief bezig om d’Hanins de Moerkerke zo snel mogelijk te herstellen in haar originele grandeur.” Mathieu, die trouwens deze unieke site al langer kent dan dat hij zijn eigen vrouw kent, is er alvast klaar voor. Jullie ook?