Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Oh, eetbaar België: een trip langs Belgische toprestaurants

01 november 2022

Van de Westhoek tot de Oostkantons en van de Noorderkempen tot het zuidelijkste puntje van de Ardennen; overal waar Belgen zijn, zijn ook lekkere restaurants. De liefde voor uitgebreid uit eten gaan zit nu eenmaal in ons DNA. Gelukkig maar dat ons land honderden toprestaurants telt, waar we onze bourgondische honger kunnen stillen. Schuif gerust aan voor een rondreis langs enkele culinaire hotspots in Vlaanderen.

VDB mei Beste Restaurant blog 1 V01

Het startpunt van onze reis ligt in de Westhoek, bij chefs Franky en Michael Vanderhaeghe van Hostellerie Saint Nicolas. Dit befaamde sterrenrestaurant ligt in het dorpje Elverdinge, op enkele minuutjes van Ieper. Wanneer vader Franky en zoon Michael samen in de keuken staan, ontstaat een fascinerende mix van oud en nieuw, van klassiek en exotisch. De regio rond Ieper is tevens een echt fietsparadijs, dus het loont zeker de moeite om een overnachting te boeken in een van de zes kamers van de hostellerie.

Blankenbergse klassieker

De Oesterput is een echt instituut aan de Belgische kust. Het is geen toeval dat dit restaurant op de grens van Blankenberge en Wenduine op de bucket list van iedere rechtgeaarde oester- of kreeftliefhebber staat. U kunt er op het gezellige terras of aan een van de lange tafels binnen proeven van riante zeevruchtenschotels, allerlei visgerechten en natuurlijk van een perfect bereide kreeft ‘belle-vue’. Een luxueuze setting volgens de regels van Michelin moet u hier niet verwachten, maar laat dat de pret niet drukken want de producten zijn er dagvers en van absolute topkwaliteit. Een bezoek aan deze sfeervolle zaak is een ervaring die u niet gauw vergeet.

Een vleugje Scandinavië in Gent

In Oost-Vlaanderen kunnen we niet om Peter Goossens heen, een van ’s lands bekendste chefs. Goossens staat al sinds 1992 aan de kookpotten in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem, het meest bekroonde restaurant in België en beroemd tot ver buiten de landsgrenzen. Dit is de klassieke Frans-Belgische keuken op haar allerbest, met een service die de perfectie benadert.

De Oost-Vlaamse hoofdstad Gent is sinds enkele jaren het speelterrein van de IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson en zijn vrouw Joke. In hun restaurant Souvenir ligt de focus op vis en groenten, steeds met veel aandacht voor duurzaamheid. Het pand is smal, maar heel licht en bijzonder stijlvol ingericht. Net zoals op uw bord, zijn de Scandinavische invloeden duidelijk in het interieur aanwezig. De perfecte setting voor een avondje IJslandse gastronomie van sterrenniveau.

Antwerpse nieuwkomer

Over naar Antwerpen, de stad van beroemde sterrenrestaurants als The Jane van Nick Bril en het Zilte in het MAS. We lichten twee zusterrestaurants in de art-decowijk Zurenborg uit: sterrenzaak Dôme en het aan de overkant gelegen Dôme sur Mer dat de blik op de zee gericht houdt. Een tip voor wanneer u in sterrenzaak Dôme aan tafel gaat: het loont de moeite om niet alleen naar de prachtige gerechten, maar ook naar het fabelachtige plafond te kijken.

Een opvallende nieuwkomer in Antwerpen is Hertog Jan, dat een nieuwe start maakt in het prestigieuze luxehotel Botanic Sanctuary. Het intieme sterrenrestaurant van chef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens past perfect bij deze nieuwe architecturale parel in het hartje van de stad.

Groen genot in Limburg

We zetten de reis voort naar Limburg en komen uit bij Slagmolen in Opglabbeek, een toprestaurant op een buitengewone plek in het Limburgse groen. In deze zaak zwaait chef Bert Meewis, eind 2019 nog door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar, samen met zijn zoon Giel de plak.

In restaurant Ralf Berendsen in Lanaken staat de gelijknamige chef nu al meer dan tien jaar aan het vuur. Het tweesterrenrestaurant, dat tot begin 2021 La Source heette, ligt net als restaurant Slagmolen prachtig in de Limburgse natuur. Geen zin in de late terugrit? Klop dan aan in het bijhorende vijfsterrenhotel La Butte aux Bois.

Tot slot houden we halt in de keuken van Couvert Couvert in Heverlee, net buiten Leuven. De broers Laurent en Vincent Folmer hanteren hier een stijl die naar eigen zeggen hedendaags is maar niet trendy. Een filosofie die werkt, want met hun couverts veroveren ze ieder jaar meer harten in de regio.

Deze selectie is slechts het neusje van de culinaire zalm in Vlaanderen. Ontdekt u graag nog meer toprestaurants in uw eigen streek, neem dan een kijkje op culinaire websites zoals Gault&Millau, Bib Gourmand en natuurlijk Michelin.

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.