Een rondreis langs de beste restaurants van Vlaanderen

Restaurant Boury in Rouselare - Van der Build

Van het leven genieten, dat betekent voor veel Belgen: uit eten gaan. Gelukkig voor hen is het aanbod aan toprestaurants in ons land een uitgebreid en gevarieerd buffet, met verschillende smaken en stijlen. Schuif uw stoel maar onder tafel, want we nemen u mee op een culinaire rondreis langs enkele van de beste restaurants die Vlaanderen rijk is.

Starten doen we in de westelijke uithoek van ons land, bij Boury in Roeselare. Na de verhuis naar een nieuw pand in 2016, slaagden chef Tim Boury en gastvrouw Inge Waeles erin om de lat van hun eigentijdse, evolutionaire keuken nog hoger te leggen. De knappe villa met modern bijgebouw ziet er fantastisch uit, en verrast u met een sfeervolle champagnebar in de tuin. 

Zicht op zee

Een andere topper in West-Vlaanderen is Bartholomeus, op de Zeedijk in Knokke. Culinair genieten op Michelinniveau, met uitzicht op de Noordzee? Bij chef Bart Desmidt en zijn vrouw Sandra Vandegeuchte kan het. Begin 2020 gooide het duo het roer om en koos het voor een kleinschaliger restaurantconcept, met een luxueuze eettoog die uitzicht biedt op de zee en de open keuken. Het ontdekken dubbel en dik waard! 

De klasse van Cleve

We zetten onze route verder door Oost-Vlaanderen, en houden halt bij twee uiteenlopende chefs: Peter Goossens en Kobe Desramaults. Goossens staat al sinds 1992 aan de kookpotten in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem, een van de meest bekroonde restaurants in België en beroemd tot ver buiten de landsgrenzen. Verwacht u aan de Belgische keuken op haar allerbest, en service met een hoofdletter S.

 

Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem - Van der Build Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem

In het spoor van Desramaults

Ook in de zaken van Kobe Desramaults in Gent staat u een memorabele en hoogstaande ervaring te wachten, maar het contrast met de klassieke stijl van Peter Goossens kan haast niet groter zijn. Het artistieke woelwater Desramault is mede-eigenaar van het culinaire pizzarestaurant De Superette en chef in Chambre Séparée, zijn (tijdelijke) zaak in het hart van de stad. Opgelet: in het najaar van 2021 gaat de deur van Chambre Séparée definitief dicht, en begint Desramaults aan een nieuw avontuur.

Antwerpse zussen 

Over naar Antwerpen dan, de stad van beroemde sterrenrestaurants als The Jane van Nick Bril en het Zilte in het MAS. We lichten twee zusterrestaurants in de art-decowijk Zurenborg uit: sterrenzaak Dôme en het aan de overkant gelegen Dôme sur Mer dat de blik op de zee gericht houdt. Alvast een belangrijke tip voor wanneer u in sterrenzaak Dôme aan tafel gaat: het loont de moeite om niet alleen naar de prachtige gerechten, maar ook naar het fabelachtige plafond te kijken.  

Genieten in het groen

In de groene provincie Limburg kloppen we aan bij Slagmolen in Opglabbeek, een toprestaurant op een echte toplocatie in de natuur. Zoals de naam doet vermoeden is de zaak gevestigd in een hoeve met een historische watermolen. Chef Bert Meewis, eind 2019 nog door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar, wordt in de keuken bijgestaan door zijn zoon Giel. Samen toveren ze klassieke gerechten tevoorschijn die uitblinken in vakmanschap.

Dineren en logeren

Een bestemming die we niet onvermeld willen laten, is restaurant Ralf Berendsen in Lanaken, waar de gelijknamige chef nu al tien jaar aan het vuur staat. De Nederlander toont er met zijn haute cuisine aan dat tegenpolen elkaar aantrekken en een bijzonder resultaat opleveren. Het tweesterrenrestaurant, dat tot begin 2021 La Source heette, ligt eveneens prachtig in het Limburgse groen. Wilt u de terugreis achteraf liever een dagje uitstellen? Dan kan u in het bijbehorende hotel La Butte aux Bois terecht, lid van de Relais & Châteaux en een van de weinige vijfsterrenhotels in België. 

Restaurant Ralf Berendsen in Lanaken - Van der Build Restaurant Ralf Berendsen in Lanaken

Broers in Brabant

De broers Laurent en Vincent Folmer vormen het creatieve duo in de keuken van Couvert Couvert in Heverlee, net buiten Leuven. Op hun geheel eigen wijze, met een stijl die naar eigen zeggen hedendaags is maar niet trendy, veroveren ze ieder jaar meer harten in het Leuvense en ver daarbuiten. Het knappe moderne interieur, met veel licht hout, sluit perfect aan bij de culinaire identiteit van de twee broers.

DIt is slechts een selectie van de vele toprestaurants die Vlaanderen rijk is. Voor een compleet overzicht kan u terecht op culinaire websites zoals Gault&Millau, Bib Gourmand en natuurlijk Michelin.