Creëer luxe in uw tuin met deze tips

verschillende tuintypes

Voor een tuin kiezen die past bij de uitstraling van uw woning, is makkelijker gezegd dan gedaan. Kiest u voor een strakke tuin met enorm leefterras of eerder voor een landelijke tuin met natuurlijke vijver? Met de juiste kleuren, vormen en materialen kan een tuin gecreëerd worden die volledig aansluit bij de rest van uw woning. Wij zetten alvast de voor- en nadelen van een verharde tuin op een rijtje.

Steengoede voordelen

1. Geen last van ongedierte

Niet iedereen voelt zich thuis in de natuur. Dit heeft meestal (ook) te maken met alle ongedierte en insecten die bij een tuin komen kijken. Blijft u hier liever ver van weg? Dan kiest u beter voor tegels in plaats van gras.

2. Meer dan voldoende zitplaats

In België brengt de zomer niet alleen zon met zich mee, maar ook de onontkoombare zomerse buien. Op zich niet zo’n probleem: deze duren meestal niet heel lang en worden dikwijls gevolgd door een stralende zon. Maar, wanneer een gazon nat is, is het niet ideaal om meteen terug gebruik te gaan maken van de tuinmeubels. Natte tuinmeubels zijn niet alleen oncomfortabel voor u, maar kunnen ook schade toebrengen aan de grasmat. Een terras kan daarentegen gewoon afgedroogd worden.

3. Amper onderhoud

Ook een terras moet je onderhouden: hier en daar schiet er vast wat onkruid op tussen de betonfundering, maar dit onderhoud is minimaal in vergelijking met het onderhoud dat een volledig grasveld vraagt. In de zomer wordt uw gazon, om in optimale conditie te houden, best wekelijks gemaaid. Een groot verschil in onderhoudsgemak dus.

De nadelen

1. Steen = stress?

Uit onderzoek is gebleken dat een groene, natuurlijke omgeving de gezondheid voordelig beïnvloedt. Zo zouden planten en bomen stresslevels reduceren en zelfs aansporen om actiever te zijn.

2. Beperkte afwisseling

Terrastegels bestaan in alle soorten, maten en kleuren. Maar hoe dan ook, blijft steen wel gewoon steen. Toch een voorkeur voor kleur en afwisseling? Dan opteert u misschien beter voor een natuurlijke tuin. Hiermee zijn de mogelijkheden eindeloos: kies verschillende planten, bloemen, struiken en bomen die verschillende bloeiperioden hebben. Zo blijft uw tuin op ieder moment van het jaar een (gekleurde) oase van rust.

3. Minder verkoeling

Steen neemt overdag warmte op en geeft deze ’s avonds weer af. Hierdoor heeft u minder kans op verkoeling dan wanneer u opteert voor een grasveld: beplanting zorgt er immers voor dat de temperatuur lager blijft.

Een alternatief

Verkiest u toch een (deels) groene tuin, maar is het onderhoud van zo’n landelijke, natuurlijke tuin er teveel aan? Dan is kunstgras een optie. Waarom? Deze voordelen:

1. Groot aanbod

Kunstgras is hét alternatief voor natuurlijk gras. Het is niet alleen duurzaam, het ziet er ook altijd prachtig uit aangezien het niet beïnvloed wordt door weersomstandigheden. Het aanbod is bovendien tegenwoordig ontzettend groot. Zo bestaan er ondertussen al talloze soorten kunstgras, dat nauwelijks nog te onderscheiden is van echt gras. Natuurlijk; hoe natuurlijker u het uitzicht van de grasmat wil, hoe hoger de prijs zal zijn.

2. Natuur, zonder (veel) onderhoud

Een wekelijkse maaibeurt, bemesting of onkruid wieden is hier niet nodig. Kunstgras heeft een beetje onderhoud nodig, maar dit valt niet te vergelijken met de aandacht en inspanning dat een echt grasveld vraagt.

3. Hooikoorts? Geen probleem!

Kunstgras is dé oplossing voor natuurliefhebbers die te kampen krijgen met hooikoorts of grasallergieën.

4. Voordeliger

Kwalitatief kunstgras is duur, maar dit betaalt zich over de lange termijn terug. In echt gras moet meer tijd en geld geïnvesteerd worden om het in optimale conditie te houden. Op lange termijn is kunstgras dus goedkoper dan echt gras.

 

Een prachtig aangelegde tuin kan uw woning bovendien een onschatbare meerwaarde bezorgen. Hoe dan ook is het belangrijk om voor een tuin te kiezen waarin u optimaal kan genieten.  Dit wordt immers uw eigen oase van rust.

 


Tijd om Google Home in huis te halen?
18 December 2018

Tijd om Google Home in huis te halen?

Wanneer we het hebben over innovatie in vastgoed, is Google Home absoluut een trend die we in de gaten moeten houden. Deze uitvinding maakt dagdagelijkse taken in huis des te eenvoudiger uitvoerbaar. Google Home zorgt hiermee voor een volledig nieuwe thuisbeleving! Bent u klaar om van uw eigendom een smart home te maken?

Lees meer
De juiste zonnepanelen bezorgen u een optimaal rendement
18 December 2018

De juiste zonnepanelen bezorgen u een optimaal rendement

Nog steeds kiezen heel wat mensen voor zonnepanelen. Dat wijst erop dat het ook zonder groenestroomscertificaten rendabel kan zijn om zonnepanelen te installeren. Maar nu deze certificaten niet langer worden uitgereikt, is het belangrijk de juiste keuzes te maken om uw investering in hernieuwbare energie optimaal te laten renderen. De zonnekaart Vlaanderen is daarbij een grote hulp.

Lees meer
Exclusief wonen in het centrum van Kortrijk
18 December 2018

Exclusief wonen in het centrum van Kortrijk

Wie deel wil uitmaken van een kleinschalige luxeresidentie heeft met nieuwbouwproject Domus een absolute parel te pakken. De architecten van het project kozen voor een spectaculaire gevel gecombineerd met een strak landelijk interieur op een topligging op de prachtige Grote Markt van Kortrijk, wat van Domus een exceptionele woonplaats maakt.

Lees meer