Zo tovert u uw dak om tot een groene daktuin

Daktuin

Ook wie in de stad woont, kan genieten van een écht tuingevoel. Met een groendak of daktuin doet u niet alleen uzelf een plezier, u bewijst er ook de natuur een flinke dienst mee. Tover uw plat dak om tot een groene oase met grassen, bloemen en kruiden of ga voluit voor een weelderige tuin met prachtige struiken en zelfs bomen en waterpartijen.

De populariteit van daktuinen groeit in Vlaanderen elk jaar zienderogen, en dat is alleen maar logisch. Want een grijs stukje dakbedekking transformeren tot een natuurlijk kleurenpalet, daar plukt u in de eerste plaats zelf de vruchten van. Niet alleen omdat u een rustgevend tuingevoel creëert op uw dak, maar ook omdat u uw woning een duurzame laag geluids- en warmte-isolatie geeft en de regenwaterafvloeiing verbetert. 

Een (eco)logische keuze

Maar er is meer, want ook het milieu deelt in de prijzen. Een groendak draagt namelijk bij tot de biodiversiteit in dichtbebouwde gebieden, vermindert de CO2 in de lucht en neemt fijn stof op. Niet voor niets worden groendaken steeds vaker verplicht bij nieuwbouwprojecten. Redenen genoeg om uw dak te ‘vergroenen’ dus, maar hoe gaat u te werk? Wat zijn de mogelijkheden voor uw specifiek dak en waar moet u op letten bij de plantenkeuze?

Weelderige bloemenweide

Alles begint bij de sterkte van uw dakconstructie. Die bepaalt hoe dik de grondlaag op uw dak kan zijn. Hoe dikker die grondlaag, hoe uitgebreider de mogelijkheden. Gelukkig kunt u met een dunne grondlaag al heel wat verschillende soorten vegetatie planten, in een zogenaamde extensieve daktuin. Dat is een tuin met een grondlaag van ongeveer 10 cm, die weinig onderhoud en voeding vraagt. Denk hierbij aan grassoorten, kruiden en wilde bloemen die erg belangrijk zijn voor de bijenpopulatie. Ligt uw dak grotendeels in de schaduw? Met verschillende mossoorten kunt u ook een erg mooi kleurenpalet creëren!

Prairielandschap

Wilt u een stapje verder gaan? Dan komen we bij semi-intensieve daken met een dikkere grondlaag, die geschikt is voor siergrassen en prairieplanten. U kijkt vanuit uw tuinstoel uit over wuivende grassen en uitbundige bloemen, die kriskras door elkaar voor een prachtig schouwspel zorgen. Ook een stevig speelgazon voor de kinderen is hierop perfect mogelijk!

Groene vingers? Dan is een dakmoestuin misschien wel helemaal uw ding. Veldsla, spinazie, prei en courgette groeien heel makkelijk op een groendak, maar ook grotere planten zoals tomaten, wortelen en pompoenen voelen zich er perfect in hun sas.

Een echte tuin

Kan uw dak een grondlaag van 50 cm aan? Dan kunnen alle registers open en kunt u een intensieve daktuin installeren. Die ziet eruit als een traditionele tuin en vraagt ook evenveel onderhoud, inclusief extra irrigatie. Een dak met allerlei diverse plantensoorten, grote struiken, grasperken met wandelpaden erdoorheen, kleine bomen en zelfs vijvers, is er een betere plek om heerlijk weg te dromen?