De juiste zonnepanelen bezorgen u een optimaal rendement

Zonnepanelen

Nog steeds kiezen heel wat mensen voor zonnepanelen. Dat wijst erop dat het ook zonder groenestroomscertificaten rendabel kan zijn om zonnepanelen te installeren. Maar nu deze certificaten niet langer worden uitgereikt, is het belangrijk de juiste keuzes te maken om uw investering in hernieuwbare energie optimaal te laten renderen. De zonnekaart Vlaanderen is daarbij een grote hulp.

Bij zonnepanelen komt het erop aan voldoende energie op te wekken uit uw installatie, zonder dat de factuur te hoog oploopt. Daarvoor moet rekening gehouden worden met;

De materiaalkeuze

Sommige zonnepanelen hebben een blauwe schijn, andere zijn zwarter van kleur. Deze laatste panelen zijn monokristallijn, wat betekent dat de siliciumkristallen die ze bevatten in dezelfde richting geplaatst zijn. Dat komt iets duurder uit, maar geeft ook een groter vermogen. Bij de blauwe, polykristallijne panelen gebeurt dat niet, waardoor ze goedkoper zijn en de terugverdientijd korter is.

De hellingsgraad en oriëntatie van je dak

Dankzij de technologische vooruitgang capteren zonnepanelen steeds beter onrechtstreeks licht. Zo blijven ze ook bij bewolking renderen, of als ze niet volgens de optimale hellingsgraad of oriëntatie geplaatst zijn. Voor een maximale productie zijn de panelen het best naar het zuiden gericht en hebben ze een hellingsgraad van 30°. Als de hellingsgraad van het dak of de oriëntatie van de panelen minder gunstig zijn, daalt ook het rendement.

De zonnekaart

De zonnekaart Vlaanderen gaat na hoe geschikt uw dak van uw villa, herenhuis of hoeve is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Daarvoor werden nauwkeurige hoogtemetingen geanalyseerd om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van meer dan 2,5 miljoen Vlaamse daken te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI werd duidelijk welke dakdelen veel zonlicht krijgen en welke vaker in de schaduw liggen. Voor gebouwen met een goede score berekent de site automatisch wat zonnepanelen en een zonneboiler op het dak kunnen kosten en vooral wat ze kunnen opbrengen.

Het rendement

Vlaanderen heeft de steun voor zonne-energie van particulieren op een laag pitje gezet omdat subsidies niet meer nodig zijn om de installatie rendabel te maken. Sinds 1 juli 2015 betalen eigenaars van zonnepanelen een netvergoeding om de energie die ze zelf niet gebruiken terug op het net te zetten.

Afhankelijk van uw installatie en uw netbeheerder kan die “prosumentenvergoeding” oplopen tot 60 procent van uw opbrengsten! Met de juiste panelen en een optimale oriëntatie komt u jaarlijks gemiddeld rond de twee procent rendement. U moet dus erg secuur te werk gaan. Voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen rekent de Vlaamse overheid alvast op meer geïnstalleerde zonnepanelen.

De terugverdientijd wordt geschat op tien tot twaalf jaar. Dat is geen vijf jaar meer, zoals in de hoogdagen, maar valt, gezien de levensduur van de zonnepanelen, nog best mee. De meeste verkopers garanderen dat het rendement na 20 of 25 jaar nog minstens 80 procent bedraagt.

In Brussel en Wallonië zijn er nog steeds steunmaatregelen (in Brussel groenestroomcertificaten, en in Wallonië de Qualiwatt-premie). Daar haalt u nog een jaarlijks rendement van respectievelijk zeven en zes procent. Maar ook hier is sprake van de invoering van een netvergoeding, waardoor deze opbrengsten enkele procentpunten kunnen dalen.

 

Dit artikel werd aangeboden door Luminus. Meer artikels over dit thema kunt u lezen op Lumiworld.

 


Tijd om Google Home in huis te halen?
18 December 2018

Tijd om Google Home in huis te halen?

Wanneer we het hebben over innovatie in vastgoed, is Google Home absoluut een trend die we in de gaten moeten houden. Deze uitvinding maakt dagdagelijkse taken in huis des te eenvoudiger uitvoerbaar. Google Home zorgt hiermee voor een volledig nieuwe thuisbeleving! Bent u klaar om van uw eigendom een smart home te maken?

Lees meer
Creëer luxe in uw tuin met deze tips
18 December 2018

Creëer luxe in uw tuin met deze tips

Voor een tuin kiezen die past bij de uitstraling van uw woning, is makkelijker gezegd dan gedaan. Kiest u voor een strakke tuin met enorm leefterras of eerder voor een landelijke tuin met natuurlijke vijver? Met de juiste kleuren, vormen en materialen kan een tuin gecreëerd worden die volledig aansluit bij de rest van uw woning. Wij zetten alvast de voor- en nadelen van een verharde tuin op een rijtje.

Lees meer
Exclusief wonen in het centrum van Kortrijk
18 December 2018

Exclusief wonen in het centrum van Kortrijk

Wie deel wil uitmaken van een kleinschalige luxeresidentie heeft met nieuwbouwproject Domus een absolute parel te pakken. De architecten van het project kozen voor een spectaculaire gevel gecombineerd met een strak landelijk interieur op een topligging op de prachtige Grote Markt van Kortrijk, wat van Domus een exceptionele woonplaats maakt.

Lees meer