Het zit ‘m in de locatie: dit zijn de 5 duurste gemeenten van Vlaanderen

Duurste gemeenten van Vlaanderen

Geld maakt niet gelukkig, zo schijnt. Maar het biedt wel de kans om op de meest unieke plekken te wonen! En ja, we willen allemaal liefst een droomwoning voor een scherpe prijs op de kop tikken. Maar stiekem zijn we toch nieuwsgierig naar de gemeenten waar de prijzen nét iets hoger liggen dan gemiddeld - en vooral naar de woningen die we daar tegenkomen. Meer ruimte, meer luxe, meer uitstraling. Check nog een laatste maal uw bankrekening voor u zich laat verleiden door een van de duurste gemeenten in Vlaanderen.

1. Knokke, prijzigste parel aan de kust

Opvallend: Knokke heeft nog maar recent de eerste plek heroverd als duurste gemeente - sinds de laatste cijfers van 2020. De mediaanprijs (cfr. de prijs die zich pal in het midden bevindt) die kopers er neertelden voor een woonst was toen 675.000 euro, volgens het Belgische statistiekbureau Statbel. Ziet u een villa in ‘t Zoute wel zitten? Zet dan gerust een miljoen of twee opzij.

Als vakantieverblijf aan zee is Knokke altijd populair geweest. En sinds de pandemie nam die populariteit alleen toe. Niet gek dat de prijzen hoog oplopen, want Knokke heeft heel wat te bieden! Een imposant zeezicht en een gezellige dijk overdag, afgewisseld met een bruisend nachtleven vol heerlijke restaurants, cocktailbars en een casino. De Kustlaan is met z’n grote internationale topmerken trouwens dé trekpleister voor elke zichzelf respecterende fashionista. En wie z’n hart aan de natuur verloren heeft, kan het ophalen in het rustgevende Zwin.

Ook nood om uit te waaien? Misschien is dit chique appartement met zeezicht iets voor u.

2. Kraainem, luxueus genieten in het groen

In 2019 nog op de derde plek, maar eind vorig jaar kaapte Kraainem de zilveren medaille weg! Dat doet de voorstedelijke gemeente met een mediaanprijs van maar liefst 583.500 euro. Een vrijstaande villa kunt u in Kraainem vinden vanaf 600.000 euro.

U betaalt misschien een klein fortuin om in Kraainem te wonen, u leeft er ook fortuinlijk. Kraainem is een groene gemeente mét een ideale ligging. Razend knappe woningen met gigantische tuinen - waar u meer dan één zwembadje kwijt kunt - zijn er de regel. En ook in het straatbeeld valt verrassend veel groen te bespeuren; de gemeente heeft zelfs een eigen fietsgordel. Tegelijk woont u op een boogscheut van Brussel en Leuven. Ook bereikbaarheid zit in de prijs begrepen, met makkelijke aansluitingen op de E40 en de Ring en een prima treinverbinding. 
 

3. Sint-Martens-Latem, residentieel én kunstzinnig

Latem - zoals de locals deze Oost-Vlaamse gemeente vlak bij Gent noemen - draagt al langer de reputatie van ‘dure gemeente’. In 2019 stond ze zelfs nog met stip op nummer één te blinken. Intussen is ze weggezakt naar de derde plaats, met een mediaanprijs van 557.500 euro voor een huis. Voor een villa of ruime familiewoning in een residentiële wijk betaalt u er één à twee miljoen. 

Latems genieten doet u in de kunstenaarsgemeente met een portie cultuur! U kunt er wandelingen maken in het thema van lokale schilders, dichters en schrijvers, inclusief idyllisch uitzicht op de mooie rivier de Leie. En voor de liefhebbers is er een prachtig golfterrein te vinden. De Royal Latem Golf Club telt de volledige 18 holes en is gelegen in een glooiend parklandschap.

4. Sint-Lambrechts-Woluwe, flaneren tussen park en stadsleven

Staat op plaats vier te pronken: Sint-Lambrechts-Woluwe, en dat met een mediaanprijs die niet ver onder Sint-Martens-Latem ligt (550.000 euro). Een moderne, ruime duplex of een stijlvol herenhuis vindt u er voor prijzen die variëren van 450.000 euro tot anderhalf miljoen. 

Van natuur tot cultuur tot shopping: ook Sint-Lambrechts-Woluwe heeft meerdere troeven in huis. De overvloedige parken maken het een van de groenste gemeenten rond Brussel. En in cultuurdorp Wolubilis kunnen de inwoners het hele jaar door tentoonstellingen, toneelstukken en workshops meepikken. De lokale marktjes en het grote shoppingcenter zijn dan weer favoriete ontmoetingsplekken van vele Brusselaars. 

5. Watermaal-Bosvoorde, prestigieus met een landelijke touch

We sluiten de Vlaamse top 5 af met Watermaal-Bosvoorde. De mediaanprijs voor deze gemeente ligt op zo’n 515.000 euro. Je koopt er een charmant rijhuis of chique duplex voor ongeveer 400.000 euro. Is uw portefeuille net iets dikker, dan kunt u er prachtige villa’s vinden van rond een miljoen. 

In deze pittoreske gemeente heeft u het rijk voor zich! De twee oude dorpskernen, Watermaal en Bosvoorde, zijn net iets drukker, maar elders kunt u er gerust dwalen tussen het groen zonder een kat te ontmoeten. De helft van het grondgebied ligt bovendien in het indrukwekkende Zoniënwoud.

Klaar om u te vestigen in een van de duurste gemeenten van Vlaanderen? Neem eens een kijkje wat we voor u in de aanbieding hebben.