Slimme gordijnen: handenvrij switchen tussen licht en donker

Automatische gordijnen - Van der Build

Zonder handen: dát is pas handig. Met moderne smart technology gaan steeds meer zaken in huis vanzelf; het opent dus de deuren naar een comfortabeler én zuiniger leven. Ook automatische gordijnsystemen steken steeds vaker de neus aan het - al dan niet verduisterde - venster. “Google, laat de zon eens binnenschijnen!”

Neem het van ons aan: eens u het gewend bent om automatisch de kamer te verduisteren of te verlichten, kan u zich niet meer voorstellen dat u het ooit anders deed. Half ingedommeld uit uw bed klimmen omdat de gordijnen nog open zijn? Of tijdens een film uit de sofa moeten kruipen om iets aan die vervelende weerspiegeling van het zonlicht te doen? Laat dat voortaan maar aan uw slimme gordijnen over.  

Zo uitgebreid als u zelf wilt 

Eerst even een populair misverstand uit de wereld helpen: een slimme verduistering hoeft heus niet complex en peperduur te zijn. Fabrikanten als SwitchBot en zelfs Ikea brengen eenvoudig te plaatsen toestellen op de markt die betaalbare alternatieven vormen voor uitgebreide domotica. Ook deze kleinere systemen zijn makkelijk van op afstand te besturen. Aan de duurdere zijde van het spectrum vindt u dan weer talrijke professionele smart home-totaaloplossingen die u eindeloos kan uitbreiden, maar ook best door een expert laat plaatsen. 

Slimme en simpele stembediening

Wat zijn nu precies de grote voordelen van automatische gordijnen? In het lijstje met troeven pronkt het enorme gebruiksgemak uiteraard op nummer 1. Gordijnen, jaloezieën of rolgordijnen met een timer gaan open of dicht wanneer het nodig is. Zo garanderen ze 100% privacy voor u en uw gezin - ook wanneer u even met uw gedachten ergens anders zit.

Maar het gebruik van automatische gordijnen hoeft uiteraard niet aan een timer gebonden te zijn. Activeren kan ook gewoon via uw eigen stem, dankzij een eenvoudige koppeling met uw Google Home, Alexa of Siri. Graag wat meer zonlicht in uw leeshoekje, of net wat minder op uw computerscherm in uw thuiskantoor? Zeg het maar!

De mogelijkheden van slimme verduisteringen zijn talrijk. Zeker wanneer u ze combineert met andere slimme technologieën maken ze het leven mooier en makkelijker. Begint het buiten te schemeren? Gekoppelde lichtsensoren zetten de gordijnen in werking en knippen meteen de verlichting aan. 

Natuurlijk ontwaken

Ontwaakt u graag op een zachte, ontspannende manier? Zodra de zon opkomt, gaan de gordijnen beetje bij beetje open – misschien met de ochtendstemming zachtjes op de achtergrond? Bruut uit uw slaap gerukt worden door een alarm is verleden tijd, want voortaan is de zon uw natuurlijke wekker. Een slim gordijnsysteem maakt het mogelijk om elke dag een maximale hoeveelheid natuurlijk licht binnen te laten. Dat komt uw gemoed en uw mentaal welzijn in de wintermaanden alleen maar ten goede.

Wist u trouwens dat slimme gordijnen u kunnen helpen om energie te besparen? Het is perfect mogelijk om op basis van de binnentemperatuur de gordijnen te sluiten, bijvoorbeeld wanneer de kaap van 25°C in de woonkamer wordt overschreden. Door de zon te weren houdt u de temperatuur onder controle en steekt u later minder energie in ventilatie- of koelsystemen. 

Of u nu kiest voor een eenvoudige robot of een uitgebreid domoticasysteem, slimme gordijnen zijn sowieso een slimme investering. Er is maar een ding dat geen enkele fabrikant met zekerheid kan garanderen: de zonnestralen!