Home, zweet home: de voordelen van uw eigen homegym

Homegym - Van der Build

Geen betere manier om het hoofd even leeg te maken, dan met een uurtje zweten in de gym. En het wordt nog beter wanneer die gym zich gewoon onder uw eigen dak bevindt. Een homegym is de ideale oplossing voor wie de drukke fitnessclub graag inruilt voor een persoonlijk gymruimte, helemaal ingericht zoals u het zelf wilt. Deze tips zetten u alvast op de goede weg.

In de wagen of op de fiets springen om naar een overbevolkte en zweterige fitness te rijden? Het is niet langer nodig, wanneer uw favoriete toestellen thuis op u staan te wachten. Ook wanneer u weinig tijd heeft, past een korte sessie in de homegym altijd in de agenda. Bovendien kan de eenmalige investering van een homegym veel voordeliger blijken dan een fitnessabonnement waar u vooral een gespierde rekening aan overhoudt.

Stap 1: op zoek naar de ideale ruimte

Voordelen genoeg dus, maar hoe begint u nu aan de inrichting van uw homegym? Start met stap 1: kijk waar u voldoende ruimte heeft om enkele gymtoestellen te plaatsen. En wees gerust: u hoeft heus geen grote kamer op te offeren om uw homegym-droom uit te laten komen. Met een oppervlakte van 3 x 3 meter komt u al een heel eind. Aan enkele gewichten, een fitnessbankje en een cardiotoestel heeft u immers voldoende voor een leuke, uitdagende en afwisselende work-out.

De zolder is een prima plek, waar u afgesloten van de rest van het huis ongestoord uw ding kan doen. Maar ook een tuinhuis of poolhouse is een ideale fitnesslocatie, mits het voldoende geïsoleerd is. U wilt toch niet dat uw homegym in de winter de deuren gesloten moet houden? Ook de garage leent zich perfect, zolang ze niet te stoffig is. Het belangrijkste is dat u een plekje vindt met een goede ventilatie, die u kan aankleden tot een stijlvolle ruimte waar het gezellig vertoeven is.

Decoreren om te motiveren

Want hoe groot uw sportieve drive ook is, een homegym die leuk is ingericht werkt veel motiverender dan een kale zolder of kille garage. Zorg voor wat groene toetsen met enkele kamerplanten, en smuk de muren op met inspirerende quotes of sportieve foto’s. Dat hoeft heus geen kiekje te zijn waarop u trots naast uw fiets poseert bovenop de Mont Ventoux of Alpe d’Huez. Iedere foto die u motiveert om te bewegen, werkt prima. Vergeet zeker geen radio of speaker, zodat uw favoriete work-out playlist steeds van de partij is. Ook een spiegel kan handig zijn in uw homegym: niet om uw indrukwekkende spiermassa te bewonderen - al is dat uiteraard toegestaan - maar vooral om uw techniek en positie te kunnen beoordelen.

Welke toestellen heeft u nodig?

Is de ruimte aangekleed? Dan is het tijd om de toestellen uit te kiezen. Hier geldt de regel ‘less is more’: met te veel toestellen wordt uw homegym erg druk en ongezellig, dus beperk u tot de toestellen die u leuk vindt en zeker zal gebruiken. Een toestel waar u niet naar omkijkt, staat immers alleen maar in de weg. Begin dus bescheiden, en bouw eventueel later uw homegym verder uit met extra toestellen.

Een kleine fitnessbank biedt u al heel wat mogelijkheden om verschillende spieren te trainen. Vul dat verder aan met enkele gewichten, eventueel een squatrek en een cardiotoestel (een crosstrainer, loopband, fiets- of roeitoestel), en u hebt meer dan genoeg opties om een divers fitnessprogramma uit te stippelen. Zodra die allemaal op hun plek staan, rest u nog maar een ding: uit de startblokken schieten. Veel succes!