Investeren in kunst: een belegging om in te kaderen

investeren in kunst - Van der Build

Is kunst een wijze investering of toch vooral een risico? De waarheid ligt wellicht ergens in het midden, maar wat wel zeker is: het ene kunstwerk is het andere niet. Wie de kunstmicrobe voelt kriebelen doet er dus goed aan zich uitgebreid te informeren. Deze tips kunnen u alvast helpen om een topwerk in huis te halen.

“Kunst wast de ziel schoon van het stof van het alledaagse leven”, zei Pablo Picasso. Een kunstwerk kan een waardevolle investering zijn, maar in de eerste plaats is het een fantastische manier om uw interieur extra karakter, kleur en diepte te geven. De belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen wanneer u een kunstwerk koopt, is daarom: wat vind ik zelf mooi?

Coup de foudre 

Een kunstwerk, of het nu een schilderij, een foto of een beeldhouwwerk is, kan een grote impact op de look van de kamer hebben. Een werk dat u zelf niet mooi vindt, kan u dus maar beter in de galerij laten staan. ‘Volg uw hart’ is niet voor niets een gouden regel onder kunstliefhebbers. Is het liefde op het eerste gezicht? Dan moet u niet twijfelen. Laat u niet uitsluitend leiden door namen van kunstenaars die populair zijn, u moet er in de eerste plaats zelf van kunnen genieten.

Kijk ook naar de kamer

Past elk kunstwerk zomaar in elk interieur? In een modern interieur kan u alvast verschillende richtingen uit. Moderne kunst sluit er uiteraard mooi bij aan, maar ook klassieke werken en zelfs een combinatie van de twee kan mooi tot uiting komen in een strak, eigentijds decor. Het effect van een modern, kleurrijk werk als eyecatcher in een zwart-wit interieur kan ronduit fenomenaal zijn.

Andersom is dat niet altijd het geval: in een klassiek interieur zal een pop-art werk niet vol tot haar recht komen. Houd dus zeker rekening met de ruimte waarin u het kunstwerk wilt plaatsen. Zaken als de lichtinval in de kamer, het kleurenpallet en formaat van het werk spelen een grote rol. 

Wat is een goede investering? 

Is een kunstwerk ook als investering de moeite waard? De kunstmarkt doet het momenteel goed, maar om op een werk een mogelijke meerwaarde te verdienen, doet u er goed aan om met enkele factoren rekening te houden. Ook hier is het belangrijk dat u een kunstvorm kiest waar u zelf van houdt. Dat maakt het makkelijk en veel boeiender om u erin te verdiepen. Rechtstreeks kopen bij de kunstenaar zelf, is alvast een goede manier om meer over het werk en de stijl te weten te komen.  

Het bos door de bomen

De schilderkunst is nog steeds het belangrijkste onderdeel van de kunstmarkt. Maar hoe kan u in die enorme markt het bos door de bomen zien? Er zijn heel wat verschillende soorten schilderijen, en op het vlak van rendement zijn er grote verschillen. Zo zijn vrolijke schilderijen meer in trek dan sombere taferelen. Ook de vraag naar portretten of religieuze werken is beperkt, dus dat zijn als investering geen interessante opties. Afgaan op de naam van de kunstenaar, dan maar? Ook daar is het opletten, want niet elk werk van dezelfde kunstenaar is evenveel waard.

Kenners gaan op zoek naar artiesten die in kunstboeken te vinden zijn, maar die nog niet de volle aandacht krijgen. Dat maakt hun werk betaalbaar, met een mogelijk grote meerwaarde in de toekomst. Is er nergens iets terug te vinden over de kunstenaar, dan is de kans kleiner dat het werk ooit veel meer waard zal zijn.

Verrijking

Slim investeren in kunst is dus niet iets waar u van vandaag op morgen een expert in wordt. Het vraagt heel wat kennis en een dosis geluk om er een werk uit te pikken dat in de loop der jaren in waarde zal stijgen. Maar doet het dat niet, dan hoeft u niet te treuren - het blijft tenslotte een prachtige verrijking van uw interieur.