Verloederd kasteel wordt groepspraktijk

by HLN.be, 29 april 2019
Verkocht in Moerkerke

Het verloederde kasteel Vanreybrouck krijgt op korte termijn een fikse opknapbeurt én nieuwe bestemming. De West-Vlaamse ondernemer Benedict Lantsoght kocht het pand en heeft grootse plannen. “De bedoeling is om er een medisch centrum in onder te brengen”, zegt Benedict. De renovatie zal wel even duren. De vorige eigenaars, de moeder en dochter uit Knokke die honderden mensen oplichtten, lieten het gebouw achter als een puinhoop. 

De inwoners van Moerkerke krijgen binnenkort een uniek stuk erfgoed terug. Het bekende kasteel Vanreybrouck - op de hoek van de Middelburgsesteenweg en de Nieuwdorpstraat - dateert al van 1838 en werd in 1910 in opdracht van de latere Moerkerkse burgemeester Edmond Vanreybrouck, flink uitgebreid. Met een totale oppervlakte van goed 2.303 vierkante meter en een bewoonbare oppervlakte van maar liefst 650 vierkante meter, heeft het pand - tevens een beschermd monument - heel wat mogelijkheden. 

Slechte staat

De voorbije jaren stond het kasteel echter te verkrotten en was het in zo slechte staat dat het stadsbestuur van Damme besloot om de omgeving extra te beveiligen op vraag het ongeruste buurtbewoners. Vastgoed Dewaele vond nu tóch een koper die het pand in z’n oude glorie wil herstellen. 

In ere herstellen

Blijft de vraag hoe een beschermd monument in die mate verloederd kan geraken. Een korte blik op de recente geschiedenis maakt veel duidelijk. De vorige eigenaars van het kasteel zijn berucht. Sherlyn D. en Carine B., moeder en dochter, lichtten in heel Vlaanderen honderden mensen op en lieten in het kasteel een ravage achter. 

Al in 2015 stelde Onroerend Vastgoed vast dat de vrouwen werken lieten uitvoeren aan het gebouw zonder de nodige vergunning. Ze stripten het volledige kasteel zonder rekening te houden met de kostbare plafonds, sierschouwen, trappen en balken. Bij het Agentschap Onroerend Erfgoed spraken ze destijds zelfs van “één van de zwaarste dossiers van bouwovertredingen van de laatste jaren”. 

Voor de nieuwe eigenaar is er dus heel wat werk aan de winkel. De West-Vlaamse ondernemer Benedict Lantsoght heeft er ondanks alles veel zin in. Hij is  vooral bekend van zijn parketfabriek voor exclusieve houten vloeren in Luik - die hij vorig jaar na 20 jaar verkocht - en gaat de komende maanden met het kasteel aan de slag. “Het kasteel stond al jarenlang te verkrotten. Ik besef dat het geen klein werk is maar ik zal er alles aan doen om dit gebouw volledig in ere te herstellen, uiteraard volledig in samenspraak met de dienst Onroerend Erfgoed en Monumenten en de stad Damme”, zegt Benedict. 

Reconstructie toren

Zo zal het dak volledig hersteld worden in zijn originele staat en zullen ook de ramen identiek zijn, maar ook de gevel met beschermde sgraffitos (soort fresco), schouwen, moluren en dergelijke worden zorgvuldig hersteld. Als kers op de taart zal ook de peervormige toren - die in de Tweede Wereldoorlog vernietigd werd - opnieuw gereconstrueerd worden.

Medisch centrum

Na de renovatiewerken - die minstens een jaar in beslag zullen nemen - krijgt het pand wellicht een opvallende nieuwe bestemming. De eigenaar is van plan er een medisch centrum in onder te brengen. “Ik weet dat er veel vraag is naar locaties waar verschillende medische disciplines samen kunnen gehuisvest worden. Ik denk aan vijf praktijken met een gezamenlijk secretariaat. In de omgeving zijn er immers nog niet veel zo’n groepspraktijken en Moerkerke is goed bereikbaar vanuit zowel Knokke-Heist, Brugge als Maldegem”, besluit Benedict. 

 

Kasteel Vanreybrouck

Kasteel Vanreybrouck Kasteel Vanreybrouck
Kasteel Vanreybrouck Kasteel Vanreybrouck
Kasteel Vanreybrouck Kasteel Vanreybrouck
Kasteel Vanreybrouck Kasteel Vanreybrouck
Kasteel Vanreybrouck Kasteel Vanreybrouck