Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Ieder huisje heeft zijn kluisje: met de juiste brandkast zit u safe

02 november 2021

Wie kostbare bezittingen thuis veilig achter slot en grendel wilt bewaren, kiest voor de zekerheid van een brandkast of kluis. Want ook al is de tijd dat we grote sommen contant geld in huis bewaarden grotendeels voorbij, er zijn genoeg argumenten voor een betrouwbare kluis in huis.

Blog visual 1

De zoektocht naar een geschikte kluis begint uiteraard bij dé cruciale vraag: wat wilt u erin bewaren? Het spreekt voor zich dat een safe voor belangrijke documenten en waardepapieren minder uit de kluiten gewassen hoeft te zijn dan een exemplaar waar u kunstwerken in opbergt. Anno 2021 zien we trouwens dat mensen steeds meer belang hechten aan objecten met een emotionele waarde, zoals analoge foto’s.

Veilig voor vlammen

Heeft u de wat-vraag beantwoord? Dan dient er zich een tweede belangrijke kwestie aan: waartegen wilt u uw eigendom beschermen: vuur, inbraak of beiden? Zoals de naam aangeeft zorgt een klassieke brandkast ervoor dat de inhoud veilig is in het geval van een woningbrand. Het is goed om te weten dat niet zomaar elke kluis brandwerend is. Om brandwerend genoemd te mogen worden, moet de kluis namelijk aan strenge voorwaarden voldoen en een Europees certificaat kunnen voorleggen.

Die certificaten duiden ook de brandwerendheid aan. Een brandwerende kluis is gemaakt om de temperatuur in de kluis tijdens een brand laag te houden. Hoe laag? Dat is afhankelijk van de spullen die in de kluis liggen. Voor papieren documenten mag de temperatuur niet hoger worden dan 177°C, maar in het geval van digitale gegevensdragers ligt die grens een pak lager. Voor harde schijven, dvd’s, cd’s, usb-sticks en geheugenkaarten kan 52°C al fataal zijn.

Verankeren? Dat staat vast

Dankzij een brandwerende kluis kan een brand in huis alvast geen schade aan uw meest waardevolle objecten aanrichten. Maar hoe zit het met de inbraakveiligheid? Een losstaande kluis is dan wel onmogelijk te openen, ze kan in principe wel door inbrekers meegenomen worden (ook al vormt het gewicht in de praktijk een stevig struikelblok). Om helemaal zeker te zijn dat uw bezittingen 100% veilig zijn, plaatst u beter een verankerde kluis. Of beter gezegd: u laat er een plaatsen. Want een kluis in de muur of vloer verankeren is geen doe-het-zelf-klus.

Een vloerkluis: grondige bevestiging

Vooral bij lichtere kluizen (met een gewicht van minder dan 1 ton) is een betrouwbare verankering (lees: een wand of vloer uit kwaliteitsbeton met een minimale dikte van 150 mm) cruciaal. Op het vlak van verankering is een vloerkluis de best mogelijke keuze: ze wordt namelijk met gewapend beton in de grond ingestort. Dit zorgt voor extra bescherming en het is onmogelijk om de kluis mee te nemen. Een vloerkluis wordt dus onopvallend in de vloer geplaatst, waardoor ze verborgen blijft voor inbrekers. Net zoals andere kluistypes, komen vloerkluizen in allerlei vormen en maten.

Tot slot nog dit: welke kluis u ook kiest, ze is waardeloos wanneer u de sleutel of toegangscode ervan niet goed verbergt. Hang de sleutel dus niet naast die van het tuinhuis, maar hou hem op een geheime plek verborgen. Er is een breed scala aan sloten beschikbaar, gaande van een sleutelslot en mechanisch codeslot tot tijdsloten en dubbele sloten zodat er 2 personen nodig zijn om de kluis te openen. Wat de beste keuze is? Die waarbij u zich prettig en vooral veilig voelt.

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.