Cocon onder eigen dak: tips voor uw eigen mancave

Mancave - Van der Build

Samen dingen doen met uw partner of gezin is heerlijk, maar wat als uw huisgenoten die diepgewortelde passie voor – we zeggen maar wat – voetbal, de films van David Lynch of cocktails met Jamaicaanse rum niet delen? Dan is het nog heerlijker om u even op te sluiten in uw mancave - een kelder, zolder, garage of tuinhuis waar alleen uw regels gelden en waar u in alle rust uw ding kunt doen.

The audience is listening

Bent u thuis de enige die geen wedstrijd van het WK voetbal of de Champions League wil missen? Of kan u uw gezin nooit overtuigen om mee te kijken naar uw favoriete horrorfilm? Dan nestelt u zich toch gewoon voor het scherm van uw eigen minibioscoop! Een lekker groot scherm of een projector, een dvd-speler of homecinemasysteem en een comfortabele stoel: meer hebt u eigenlijk niet nodig. Maar als het wél wat meer mag zijn, dan kan u natuurlijk gaan voor audiofiele speakers en een koelkastje – altijd leuk om versnaperingen bij de hand te hebben. Laat die spectaculaire goals of griezelscènes dan maar komen!

Meer tips voor de ideale homecinema vindt u hier 

Music, maestro

Het maakt niet uit of u nu jazz, rock of ‘De Goldbergvariaties’ van Bach tot uw favoriete platen rekent: soms wil u ze gewoon door de kamer horen knallen zonder dat iemand uw aandacht afleidt. Houdt u ervan om een pick-upnaald manueel in de groef van een vinylplaat te leggen of tikt u liever op ‘afspelen’ in de Qobuz-app op uw smartphone? Of kijkt u er eerder naar uit om het stof van uw cd-collectie te blazen? Het kan allemaal in uw tot muziekkamer getransformeerde mancave. Het aanbod van audiomateriaal is vandaag niks minder dan fantastisch – hier zetten we u alvast op weg

Ready? Set? Go!

De mens is eerst en vooral een spelend wezen, zo schreef historicus Johan Huizinga in de vorige eeuw. En vandaag kan diezelfde mens zijn speeldrift op zoveel manieren botvieren, zo voegen we daar graag aan toe. Met een pooltafel, bijvoorbeeld: het is allang niet meer dat louter functionele object dat u in doordeweekse cafés vindt, maar een heus stijlobject waarmee u die mancave extra allure geeft. Voelt u meer voor tafelvoetbal of airhockey? Ook die tafels kan u een prominente plek geven in uw kleine universum. Voor wie liever virtueel speelt: sluit uw gameconsole aan op dat manshoge scherm en uw homecinemasysteem – uw spelletjes FIFA of ‘Call of Duty’ krijgen meteen een extra boost, en u zult de grasmat op Wembley of het cordiet van uw machinegeweer bijna kunnen ruiken.

Hello, sixpack

Meer van het sportieve type? Dan is een thuisgym misschien iets voor u: ideaal om aan uw sixpack te werken zonder dat iemand over uw schouder meekijkt. Begin klein, met één toestel, een paar gewichten en een fitnessbankje. Meer tips voor de ideale thuisgym serveren we hier

Shaken & stirred

Films, games of muziek: die komen natuurlijk een pak beter binnen met het juiste drankje erbij. U kunt zoals gezegd opteren voor een koelkast, maar waarom niet uw eigen cocktailbar bouwen? Beginnen doet u met een stel basisdranken en met een toog en een workstation waar u in alle rust kunt oefenen op de perfecte Old Fashioned, Mai Tai of Negroni. Zodra u die klassiekers onder de knie hebt, kan u misschien eens een echte opendeur houden in uw mancave – wedden dat uw vrienden en familieleden die ‘m betreden daarna zélf zullen gaan nadenken over hun eigen privéstek? 

Alles in één

Als u écht veel ruimte hebt, kunt u natuurlijk opteren voor een multifunctionele mancave: een film- en muziekkamer met bar en pooltafel en (bijvoorbeeld netjes verborgen achter een stijlvolle designluifel) een minigym. Wel uitkijken dat uw huisgenoten uw gezellige plekje niet komen inpalmen – tip: hang alvast een bordje met ‘Verboden voor onbevoegden’ aan de deur.