Op ontdekking langs de mooiste golfbanen van België

mooiste golfbanen België - Van der Build

Van de Westhoek tot de Ardennen, overal in België kunnen golfliefhebbers zich uitleven op banen van internationaal topniveau. Maar liefst 89 clubs telt ons land, de ene nog mooier gelegen dan de andere. Want net zoals het Belgische landschap varieert van de polders tot de Hoge Venen, zo hebben ook de golfbanen in ons land hun eigen karakters en bijzonderheden. We zetten enkele van de mooiste op een rij.

De oudste: Royal Antwerp Golf Club

Reeds in 1912 werden de eerste pars, eagles en birdies geslagen op de Royal Antwerp Golf Club in het Kapellenbos, ten noorden van de stad. De club werd zelfs al opgericht in 1888, daarmee is het de oudste golfclub van het land en de een-na-oudste van het Europese vasteland. Door mee te evolueren met de huidige vereisten van een moderne club, is deze traditionele club bezig aan een stevige opmars. U kan kiezen uit twee banen: de Tom Simpson baan (18 holes, par 73) en Dormy House (9 holes, par 34). De naaldbomen langs de relatief vlakke fairways geven de baan een knappe look, maar ze vormen samen met de talrijke bunkers ook een geduchte hindernis.  

De rijzende ster: The National

Nieuw in het Belgisch golflandschap is National Golf Brussels in Sterrebeek, opgericht in 2017. Dit hyperambitieuze project heeft in enkele jaren tijd de harten van vele topgolfers veroverd met een professionele infrastructuur en fabelachtige holes van de hand van de bekende golfbaanarchitect Bruno Steensels. De 18-holes-baan (par 72) ligt op een licht glooiend terrein in de mooie Groene Gordel rond de hoofdstad.

Ten zuiden van Brussel liggen verschillende golfbanen die allemaal een bezoek dubbel en dik waard zijn. Le Vallon (par 72) van Golf Club d'Hulencourt nabij Nijvel behoort ontegensprekelijk tot de allerbeste banen van het land. Deze uiterst veeleisende 18-holes-baan schotelt u verschillende opties voor. Wie op veilig wilt spelen kiest voor de open stukken, wie het risico niet schuwt speelt langs waterpartijen en bunkers. Le Vallon wordt daarom beschouwd als een erg strategische baan. 

Golvend golflandschap in Waals-Brabant

Vlakbij Hulencourt liggen de twee 18-holes-banen van Golf Château de la Tournette, een prestigieuze club op een domein van 160 ha met een zestiende-eeuws kasteel als uithangbord. Zowel de Amerikaanse baan (par 72) als de Engelse baan (par 71) worden geroemd om hun natuurlijk ontwerp met indrukwekkende bosrijke uitzichten.

Ook de Royal Bercuit Golf Club in Grez-Doiceau nabij Waver ligt in het adembenemende golvende landschap van Waals-Brabant. De hoogteverschillen doorheen deze 18-holes-baan (par 71) leveren steevast bijzondere ervaringen op, waardoor de baan gewaardeerd wordt door spelers van alle niveaus.

Putten in de polders 

Liefhebbers van links golf, halen in België hun hart op in de kustplaatsen Oostende, Koksijde en Knokke-Zoute. Hier moet u als speler rekening houden met de bijzondere factoren die de zee met zich meebrengt, zoals sterke wind en een ruwe ondergrond.

De Royal Ostend Golf Club (18 holes, par 70) ligt vlak aan het strand en is daarom een technisch uitdagende baan, met een uniek uitzicht over de Noordzee. Deze club, die eigenlijk in De Haan ligt, werd in 1903 door Leopold II opgericht en heeft met het clubhuis in Engelse stijl uit 1912 een prachtige blikvanger. De Royal Ostend Golf Club staat ook bekend om haar ecologische waarde, waarvoor het in 2015 de Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu ontving. Dankzij de spectaculaire ligging is deze stretch een vaste waarde in lijstjes van mooiste golfbanen van België. 

Van historisch tot hypermodern 

Ook de prestigieuze Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist kan pronken met een bijzondere ligging, ingesloten tussen de polders en de Knokse villa’s. De koninklijke club beschikt over twee 18-holes-banen – de Championship baan (par 72) en de Executive baan (par 64). Royal Zoute was decennialang de nummer 1 van het land, en werkt momenteel hard om die titel terug te verdienen.  

Met Koksijde Golf Ter Hille kreeg de Belgische Kust er in 2012 een hypermoderne club bij, die bestaat uit de Langeleed baan (18 holes, par 73) en de Hazebeek baan (9 holes, par 31). Dankzij hun open duinlandschap, diepe bunkers en pittige natuurlijke obstakels hebben deze banen alles om golfers tot het uiterste te drijven.

Heidepracht in Limburg

Ook aan de andere kant van het land worden golfers op hun wenken bediend. Het heuvelachtige en bosrijke karakter van de provincies Namen, Luik en Luxemburg vormt niet alleen een prachtig decor voor de greens, het geeft de banen ook een bijzonder cachet. Een van de bekendste golfclubs in het oosten van het land is de Royal Golf Club Sart Tilman, net ten zuiden van Luik. De 81-holes-baan (par 72) werd uitgetekend door Tom Simpson, de excentrieke Britse golfbaanarchitect die verschillende topbanen in België ontwierp in de jaren 1930. De fotogenieke baan staat bekend om haar afwisselende holes, verrassende hoogteverschillen en prachtige vergezichten.

In de jaren 1960 besloten enkele Limburgse leden van Sart Tilman zelf een club op te richten in Limburg. Het resultaat is de Limburg Golf & Country Club, een knappe 18-holes-baan (par 72) die deels in een natuurgebied in Houthalen is gelegen. De baan is op haar mooist wanneer de Limburgse heide in augustus en september volop in bloei staat, en je trakteert op een prachtig paars kleurenpalet.