Op ontdekking langs de mooiste kastelen van België

Landcommanderij Alden Biesen

Voor indrukwekkende kastelen hoeft u heus niet naar de Franse Loirestreek! Ook hier in eigen land zijn heel wat prachtige exemplaren te vinden, die bovendien vaak te bezoeken zijn. Wij laten de ophaalbrug alvast zakken en openen de poorten naar deze tot de verbeelding sprekende wereld van historische pracht en praal.

Het kasteeldomein van Seneffe

Een van de mooiste kasteeldomeinen van België ligt in het Waalse Seneffe, niet zo ver van Charleroi. Alleen al omwille van de prachtige, pittoreske omgeving loont het absoluut de moeite om Le Domaine du Château de Seneffe op uw bucket list te plaatsen. Rond het enorme kasteel ligt een fabelachtig Engels park van 22 hectaren, dat het hart van menig natuurliefhebber sneller doet slaan. Binnen in het kasteel kan u de mooiste collectie zilversmeedkunst van ons land bezichtigen en worden vaak evenementen en kunsttentoonstellingen georganiseerd.

 

Château de Chimay  

Het middeleeuwse kasteel van Chimay, niet te verwarren met de vlakbij gelegen Abdij van Scourmont waar het trappistenbier van Chimay gebrouwen wordt, is een prachtig kasteel met een geschiedenis die meer dan duizend jaar teruggaat. Het grandioze kasteel ligt op een rots van waaruit u uitkijkt op de vallei van de rivier Eau Blanche. In 1935 werd het kasteel van Chimay nog grotendeels verwoest, maar na een totale restauratie in renaissancestijl is het imposanter dan ooit. Er worden regelmatig conferenties en culturele activiteiten georganiseerd en je kan er zelfs terecht voor leuke kinderfeestjes!

Leve de romantiek in Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek in het Pajottenland is een plek waar middeleeuwse romantiek tot leven komt. Het kasteel, dat in 1236 in opdracht van Godfried van Leuven werd gebouwd om Brabant te beschermen, werd in de loop der eeuwen verschillende keren verwoest en weer opgebouwd. Zo evolueerde het van een verdedigingsburcht naar een romantische residentie voor de adel. Het kasteel is momenteel gesloten wegens restauratiewerken, maar het omliggende parkdomein met onder meer een triomfboog ter ere van Napoleon en de Museumtuin zijn nog steeds te bezoeken.

Kasteel Gaasbeek

Het Kasteel van Beersel

Deze waterburcht ten zuiden van Brussel ziet er nog quasi hetzelfde uit als aan het einde van de 15de eeuw, wat in onze streken bijzonder zeldzaam is. In tegenstelling tot de meeste middeleeuwse burchten werd het Kasteel van Beersel nooit omgebouwd tot een lustslot met een louter residentiële functie. Zo behield het haar oorspronkelijke uitzicht van een versterkte burcht. Een bezoek kan u combineren met een wandeling in het beroemde Hallerbos, dat in de lente duizenden bezoekers lokt wanneer de paarse hyacinten in bloei staan. Een onvergetelijk tafereel!

Adellijke Ardennen: Château de Freÿr

Aan de oevers van de Maas in het Namense plekje Freÿr ligt het Château de Freÿr, een middeleeuws jachtslot dat dateert uit de 15de eeuw. Zes eeuwen later is het kasteel nog steeds in het bezit van dezelfde familie. Haar betoverende ligging te midden van de natuur langs de Maas geeft het kasteel een sprookjesachtige uitstraling. De bijbehorende tuinen met diverse vijvers, fonteinen en groene doolhoven maken het plaatje compleet.

Landcommanderij Alden Biesen

Vlakbij de Nederlandse grens, op een boogscheut van Maastricht, ligt het kasteeldomein van Alden Biesen. Al vanaf de 13de eeuw was dit een landcommanderij van de Duitse Ridderorde. In de eenentwintigste eeuw doet het kasteel vooral dienst als cultuurcentrum, maar wie wilt ontdekken hoe het er hier in de donkere middeleeuwen aan toe ging, kan dat tijdens een rondleiding te weten komen. Het mooie omringende domein, de bijbehorende kerk en de Engelse en Franse tuinen zijn vrij te bezichtigen.

Landcommanderij Alden Biesen