Een oldtimer kopen? Hier moet u op letten

Oldtimer - Van der Build - Bonhams - Porsche

De ene doet het als investering, de andere om een lang gekoesterde jongensdroom in vervulling te laten gaat. Maar wat uw motivatie ook is, een oldtimer kopen is een beslissing van het verstand én van het hart. Hoe begint u nu best aan uw zoektocht naar de perfecte klassieker? En wat zijn de mogelijke valkuilen op weg naar de aankoop naar uw droombolide? Wij zetten enkele tips op een rij.

De Belgische oldtimermarkt is springlevend en het aanbod is bijzonder uitgebreid, wat het niet evident maakt om een goede keuze te maken. Zeker als u nog geen specifiek merk of model in gedachten hebt, kan de zoektocht naar uw ideale oldtimer een behoorlijk hobbelige rit zijn.

Hoe oud is een oldtimer? 

Wanneer mogen we eigenlijk over een oldtimer spreken? Omdat voor oldtimers een lagere verkeersbelasting geldt, is er in ons land een strikte wettelijke bepaling die de term netjes aflijnt. Voertuigen die vóór 1993 ingeschreven werden, krijgen het officiële ‘oldtimer’ label opgespeld en herkent u aan een O-nummerplaat. De eerste inschrijving is dus van belang, niet het bouwjaar. Alle info over de specifieke keuringsvoorwaarden en belasting van oldtimers kan u makkelijk online terugvinden.

Laat ook het verstand spreken 

Is elke wagen van meer dan 30 jaar oud een slimme investering? Zo eenvoudig is het helaas niet. Wanneer u op slag verliefd wordt op een glanzende oldtimer, doet u er goed aan om uw emoties even in neutraal te zetten en ook het verstand te laten spreken. Neem bijvoorbeeld een specialist mee, die u met kennis van zaken kan begeleiden in uw zoektocht en u met de voeten op de grond kan houden. Lijkt een wagen te mooi om waar te zijn, dan is hij dat wellicht ook. In de woorden van Gregory Tuytens van het Britse veilinghuis Bonhams 1793: “Kwaliteit is het absolute kernwoord, en ‘buy the best you can afford’ de slagzin”.

Een gezondheidscheck is essentieel

U wilt natuurlijk dat uw oldtimer op zijn oude dag nog in goede gezondheid verkeert. Gelukkig zijn er ontelbare websites waar u per automerk kan terugvinden wat belangrijke aandachtspunten zijn. Maar een grondige blik doet vaak ook al heel wat. Roestsporen of zichtbaar oplapwerk aan de carrosserie zijn alvast geen goed teken. Probeer voor de aankoop ook een proefritje te maken, het geluid van de draaiende motor kan veel vertellen over de staat van alles wat onder de motorkap zit. 

Doorlopende investering

Zodra u uw gedroomde oldtimer in uw garage binnenrijdt, heeft u er een nieuwe hobby bij. Het onderhoud kost bij sommige auto’s immers heel wat tijd en geld, zeker als u van plan bent om zelf de handen uit de mouwen te steken om de wagen te restaureren. Anderzijds, als u een van de betere exemplaren koopt die op de markt beschikbaar zijn, dan zal u daar bij een latere verkoop steeds voor beloond worden.  

Op naar onvergetelijke ritjes

Als u met al deze tips rekening hebt gehouden, rest u nog een ding: het gaspedaal induwen! Zoek leuke tripjes uit, trek uw mooiste pak aan, geniet ten volle van uw niet-zo-nieuwe wagen en deel uw ervaringen met andere liefhebbers. Onthoud dat oldtimers graag met zorg behandeld worden, en dan staan er u vast vele onvergetelijke momenten te wachten.