Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Uw eigen paardenstallen: hier moet u op letten

11 mei 2022

Heel wat paardenliefhebbers dromen ervan om hun favoriete dieren in eigen tuin te stallen en zo veel mogelijk tijd met hen door te brengen. Maar opdat u zich niet vergaloppeert in de bouw van een eigen stal, loont het de moeite om het een en ander op een rijtje te zetten. Met deze tips zit u alvast goed in het zadel.

VDB juni paardenstallen blog V01

Een stal in uw eigen achtertuin biedt heel wat voordelen, voor u en uw paard(en). U verliest minder tijd door heen en weer te pendelen naar een manege en kan alle aspecten van de verzorging zelf bepalen. Het spreekt voor zich dat uw band met uw paard hechter wordt, wanneer u het thuis verschillende malen per dag een bezoekje kan brengen.

Natuurlijk brengt een eigen paardenstal heel wat investeringen en engagement met zich mee. Ook na de aanbouw ervan kunnen de kosten stevig blijven oplopen. Zelf voeding, hooi en specifiek materiaal voor het onderhoud van de stallen aankopen, is heel wat minder voordelig dan het door een manege te laten doen.

Geef uw paard voldoende ruimte

Een stal moet in de eerste plaats een plek zijn waar uw paard zich thuis voelt. Maar bij het ontwerp ervan moet u ook met een reeks voorschriften rekening houden. Zo moet u per paard minimum 30 m² voorzien: 15 m² voor de stal en 15 m² opslagruimte. Vaak bedragen de afmetingen van de box ongeveer 4 bij 4 meter. Op deze manier heeft het dier voldoende ruimte in beide richtingen om rond te bewegen, te liggen en te rollen, en vlot rechtop te kruipen.

De hoogte van de stal moet minstens 2,20 meter bedragen, en de breedte van de staldeur 1,30 meter. Denk eraan dat paarden het leuk vinden om rond te kijken en elkaar te kunnen zien. Zorg dus voor een raampje in de staldeur waar uw paard het hoofd door kan steken.

Zorg voor licht en lucht

Veel lichtinval en voldoende luchtcirculatie zijn twee essentiële aspecten van een aangename en gezonde paardenstal. Met een lichtstraat boven de stalgang, kan u voor veel natuurlijk licht zorgen. Ramen of ventilatiegaten in de zijwanden en het dak creëren een natuurlijk ventilatiesysteem. Dat is erg belangrijk, zodat de ammoniakdampen die ontstaan door de paardenmest naar buiten kunnen. In een frisse stal krijgt ongedierte bovendien geen kans. De ideale temperatuur voor een stal ligt trouwens tussen de 10°C en 15°C. Een goede isolatie van de stal is daarom erg belangrijk!

Genieten van de buitenlucht

Net als wij mensen, houden ook paarden van de frisse buitenlucht. Uw perceel moet dus groot genoeg zijn voor een ruime paardenweide waarin het dier zich heerlijk kan uitleven. Volgens de wettelijke richtlijnen moet elk paard een oppervlakte tussen de 1.000 m² en 2500 m² ter beschikking hebben. Daarbij geldt een maximum van 4 grote weidedieren per hectare.

Heeft u alle bovenstaande vereisten kunnen aanvinken? Dan houdt niets u tegen de teugels in handen te nemen en uw paard een mooie en comfortabele thuis te schenken, grenzend aan het uwe. Succes!

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.