Geniet van uw tuin en laat een robotmaaier het werk doen

robotmaaier - Van der Build

De robotmaaier is al lang niet meer voorbehouden aan riante landgoederen en eindeloze grasvelden. Ook met een minder gigantische tuin loont het de moeite om het maaien aan een robot over te laten. Terwijl de maaier rustig zijn gang gaat en voor een piekfijn gazon zorgt, kijkt u lekker toe vanop uw terras. Proost!

De groeiende populariteit van robotmaaiers hoeft niet te verbazen, want ze bieden enorm veel voordelen. U kunt ze zo vaak laten maaien als u wilt, zodat het gras steeds mooi kort blijft, en ze leveren uiteraard heel wat tijdswinst op. Met een maairobot is het urenlang baantjes lopen in uw tuin verleden tijd. Schrap ‘het gras maaien’ maar van uw takenlijst, en vervang het door lekker nietsdoen, wat werken vanuit uw thuiskantoor of enkele boodschappen doen.

Maaien zonder afval

Nog een doorslaggevende factor in het voordeel van de autonome maairobot: er blijft geen gft-afval meer over. De robot snijdt uw gras immers in zodanig kleine stukjes, dat de resten gewoon kunnen blijven liggen. In plaats van het gemaaide gras nadien te moeten verzamelen in een propvolle tuinafvalbak dient het nu als natuurlijke meststof voor uw gazon. Twee vliegen in één klap dus. En ook uw buren zullen blij zijn met uw aankoop, want het geluid dat een robotmaaier produceert (ongeveer 60 dB) overstijgt dat van een normaal gesprek niet.

Zelfstandig en zuinig

Verbruikt die elektrische maaier dan niet veel? Energieleverancier Engie rekende uit dat een robotmaaier bij een continu gebruik tussen € 10 en € 50 verbruikt per zes maanden, afhankelijk van de oppervlakte van de tuin. Daarmee is de robot een pak energiezuiniger dan een klassieke grasmaaier – en al zeker eentje met een benzinemotor.

De ideale robot voor uw tuin

Om de perfecte robotmaaier voor uw tuin te vinden, volstaat een kleine checklist met enkele essentiële criteria. De oppervlakte van uw tuin is daarbij een van de belangrijkste: hoe groter het bereik, hoe hoger de prijscategorie. Maar ook de hellingsgraad van uw tuin is van belang. Niet elke robot kan vlot op iedere helling klimmen en de goedkopere modellen zijn beperkt tot het maaien van egale oppervlaktes.  

Moeiteloos obstakels ontwijken 

Heeft uw tuin geen haag of boordstenen, dan kunt u met een eenvoudige (en discrete) periferiedraad het te maaien terrein afbakenen. Zo vermijdt u dat uw robot bij de buren of op straat belandt. Meer gevorderde modellen hebben deze afbakening niet nodig en weten zelf hoe ze obstakels kunnen ontwijken. Een ingebouwde sensor kan de tuinrand, maar ook putten of afgronden detecteren, waarna de robot dan netjes rechtsomkeer maakt.

Bedien uw slimme robot van overal

Onze woningen worden echte smart homes, met geconnecteerde toestellen die we van overal kunnen besturen en programmeren via onze smartphone. Ook de slimme robotmaaier valt intussen onder deze categorie. Denkt u er op het werk plots aan dat u ‘s avonds vrienden ontvangt in de tuin, maar het gras is nog niet gemaaid? Enkele tikjes op uw smartphone en uw robotmaaier schiet in actie.

Slimme robotmaaiers verzamelen heel wat extra data waarmee u de ideale omstandigheden voor een maaibeurt kan bepalen. Zo beginnen ze alleen aan zijn klus wanneer de weersomstandigheden perfect zijn en de vochtigheid van het gras optimaal. Andere leuke functies zijn een ingebouwde camera om het parcours mee te volgen, gps-tracking voor bij eventuele diefstal en regensensoren waarmee ze automatisch gaan schuilen wanneer het toch begint te druppelen.

Overtuigd van de voordelen van een robotmaaier? Laat er dan geen gras over groeien en kies meteen een geknipt toestel uit!