Zo richt u de ideale home cinema in

thuisbioscoop

Geen zin in een drukke bioscoop, maar wel in een filmavondje met alles erop en eraan? Breng de bioscoop dan naar uw eigen huis! Een all-in home cinema hoeft immers niet onder te doen voor een echte filmzaal. Meer zelfs: door het beeld en geluid 100% op uw eigen smaak af te stemmen, creëert u een filmervaring die een bioscoopbezoek misschien wel overtreft. We zetten de belangrijkste aspecten voor u op een rij.

Hoe ziet de ideale thuisbioscoop er eigenlijk uit? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. En dat is meteen ook het mooie aan een persoonlijke filmzaal: iedereen kan die inrichten volgens zijn of haar eigen smaak. Wilt u een scherm dat zo groot mogelijk is? Of staat een indrukwekkend surround geluid bovenaan uw prioriteitenlijst? En kijkt u liefst in uw persoonlijke fauteuil of gezellig met de rest van uw gezin in een grote sofa? U bepaalt het allemaal zelf.

Groot, groter, grootst?

De grootte van het scherm is misschien wel de belangrijkste aantrekkingspool van een echte bioscoopzaal. Wie wilt dat nu niet in een thuisbioscoop? Toch is het opletten geblazen met de enorme formaten die elektromerken vandaag de dag in hun uitstalramen zetten. Een groter scherm geeft immers niet altijd een betere kijkervaring. Kijk daarom ook naar de resolutie van het scherm om uw keuze te maken. Meer info kan u vinden op de koopgids van Test Aankoop.

TIP!

De impact van een reuzegroot televisiescherm in een ruimte is niet altijd makkelijk in te schatten. Maar met enkele papieren van A4 zelfs A3 formaat op de plek waar het scherm zal komen, krijgt u alvast een realistisch beeld van de verschillende schermformaten en maakt u zeker de juiste keuze.

Televisie of projector?

Om het echte bioscoopgevoel in huis te halen, kan u natuurlijk ook kiezen voor een projector. Die maakt de ervaring nog wat realistischer en heeft verschillende voordelen, zowel technisch als stilistisch. Een projector kan een ongeziene beeldscherpte bieden bij diagonaalgroottes tot meer dan 3 meter, wat bij een tv-scherm quasi onmogelijk is. Daarbovenop kan u de projector en het automatische scherm op een elegante manier integreren in uw interieur, zodat ze niet steeds de ruimte domineren. Door een vlakke witte muur te gebruiken, is een scherm zelfs niet nodig.

Adembenemende audio

Film kijken doet u met al uw zintuigen. Optimale beeldkwaliteit is essentieel, maar ook het geluid draagt bij tot de best mogelijke filmervaring. Een audiosysteem met glashelder geluid is dus geen overbodige luxe. Maar minstens even belangrijk is de manier waarop deze speakers en eventuele soundbar rondom uw kijkpositie opgesteld zijn. Denk dus vooraf even na over waar u alles kan plaatsen, inclusief praktische zaken als stopcontacten en bekabeling. Verkiest u een surround audiosysteem met vijf of meer rechtopstaande speakers? Of gaat u nog een stap verder met aan de muren gemonteerde luidsprekers zoals in de bioscoop, die de film helemaal tot zijn recht laat komen?

Uitblinken met inrichting

Een stijlvolle inrichting is de kers op uw home cinema taart. Met enkele ingekaderde posters van uw lievelingsfilms aan de muur, geeft u de ruimte alvast een persoonlijk tintje. Mag het wat meer zijn? Voorzie dan een bar met uw favoriete snacks en drankjes en installeer een slim verlichtingssysteem dat u makkelijk met uw smartphone kan bedienen. Met subtiele LED-strips of de geïntegreerde achtergrondverlichting van uw tv, maakt u de home cinema helemaal af. Veel kijkplezier!