Zo ontwerpt u het ideale thuiskantoor

home office

Droomt u ook van een persoonlijke home office, om in alle rust te werken zonder het huis uit te moeten? Waarom ook niet! Een thuiskantoor is heus niet voorbehouden aan zelfstandigen en vrije beroepen, want iedereen kan wel een plek gebruiken om een dag thuis te werken of ’s avonds nog gauw iets af te ronden. Met deze tips creëert u het ideale thuiskantoor, waarin uw productiviteit de hoogte in schiet.

Natuurlijk is het fijn om een afgesloten ruimte te kunnen omtoveren tot uw privé kantoor, maar ook als u geen aparte kamer ter beschikking heeft, is het perfect mogelijk om een thuiskantoor te creëren. Een klein hoekje in de woon- of slaapkamer kan perfect volstaan, als u creatief met de ruimte omspringt. 

Een interieur dat stimuleert

Belangrijker dan de oppervlakte, is immers de inrichting van uw thuiskantoor. Een aangenaam interieur zal ervoor zorgen dat u zich op uw gemak voelt en lang zal willen doorwerken. Met de juiste elementen creëert u een plek die u motiveert en waarin u zich kan concentreren zonder gestoord te worden. Stel uzelf de vraag wat u energie geeft: een modern, zen interieur zonder afleiding? Of een bureau vol foto’s, inspirerende quotes en decoratie? 

Zorg in beide gevallen voor genoeg opbergruimte, zodat u niet voortdurend uw resterende werk ziet liggen. U wilt immers het gevoel hebben dat u werkt in uw woning, niet dat u woont in uw kantoor. 

Natuurlijke toetsen voor concentratie

Wat voor stijl u ook verkiest, gebruik zo veel mogelijk natuurlijke elementen. Die creëren immers rust en bevorderen de concentratie. Denk aan een stijlvolle parketvloer, dikke houten boekenplanken, ingemaakte kasten en planten. En waarom geen wand uit kurk? Dat is niet alleen een mooie natuurlijke toets, het creëert ook een handig prikbord. Ook een aquarium of uitzicht op de tuin creëren een rustgevende sfeer en brengen bovendien dynamiek in de ruimte. Zijn deze zaken moeilijk te realiseren? Posters met botanische planten kunnen hetzelfde effect uitoefenen, zeker met een mooie houten kader errond.

Verwelkom de zon! Probeer veel daglicht in uw thuiskantoor binnen te laten want het maakt de ruimte groter en houdt u wakker, maar het is ook een belangrijke relaxerende factor. Sta zeker even stil bij de positie van uw bureau: rechtstreekse lichtinval op uw computerscherm is te vermijden.

Maak het persoonlijk

Een ruimte waarin u de hele dag werkt, verdient een stijl die bij u past. Houdt u van een chic interieur, met een beetje luxe? Verwerk glas, gouden of zilveren toetsen en luxueuze accessoires in uw kantoor en uw productiviteit krijgt een boost. Zeker als u mensen ontvangt, is de professionele uitstraling van uw kantoor erg belangrijk. Bent u liefhebber van een sereen, Scandinavisch interieur? Trek uw liefde voor nordic design dan door naar uw kantoor en kies voor zachte kleurtinten, vloeren in licht hout en retro meubels.

Het ideale kantoor is praktisch en stijlvol, maar ook ergonomisch. Besteed dus aandacht aan zaken als een comfortabele bureaustoel, een goede werkhouding en voldoende verluchting of zelfs airco. Beweging en afwisseling zijn erg belangrijk, dus stimuleer uzelf om regelmatig recht te staan. Hoe? Door de koelkast of het koffieapparaat niet binnen handbereik te plaatsen, maar op een gezonde afstand te houden. Wilt u eens afwisselen? Plaats een sofa in de ruimte, zodat u kan kiezen waar u wilt zitten.