Zo zet u de eerste stap naar een tweede verblijf

Tweede verblijf - Van der Build

Een vakantiehuis is niet alleen een slimme financiële belegging, het is ook een investering in persoonlijk geluk – een met een gegarandeerde return on investment bovendien. Wordt 2022 het jaar waarin u uw droom van een buitenverblijf in binnen- of buitenland eindelijk in de realiteit gaat omzetten? Met deze tips zet u alvast de eerste stap.

Droom gerust even mee: een citytrip met uw eigen penthouse als uitvalsbasis, een villa met zicht op de zee en uw favoriete chardonnay die alvast koud ligt, of een charmante chalet in de Ardense bossen waar u het hoofd helemaal leeg kunt maken. Klinkt goed, vindt u ook niet? Een tweede verblijf is de ideale manier om even aan alle drukte te ontsnappen, wanneer u maar wilt. 

Waar naartoe?

Hebt u de plek voor uw ultieme toevluchtsoord al in gedachten? Gefeliciteerd, dan is de moeilijkste keuze misschien al gemaakt. Als dat niet het geval is, kunt u met een eenvoudige checklist aan de slag om de perfecte locatie voor uw vakantieverblijf uit te zoeken. Stel uzelf de vraag wat voor verblijf u precies wilt: een plekje waar u de zee hoort ruisen of waar u eindeloze boswandelingen kan maken? Misschien droomt u van een rustgevend uitzicht over de heuvels, of net van de onweerstaanbare dynamiek van de stad?  

Alleen al binnen de Belgische landsgrenzen zijn de mogelijkheden legio. Staat een zomers klimaat echter helemaal bovenaan uw verlanglijst en schrikt een trein- of vliegreis u niet af, dan houdt niets u tegen om uw zoekgebied uit te breiden naar het zuiden van Europa. Vamos!

Buitenlandse spelregels

Een stekje in het buitenland spreekt enorm tot de verbeelding. Volgens de studiedienst van de Vlaamse Regering ligt de helft van de tweede verblijven van Belgen over de grens. Frankrijk en Spanje zijn de populairste landen, gevolgd door Portugal, Italië, Nederland en Duitsland. Allemaal lid van de EU, maar toch zijn er soms belangrijke verschillen op het vlak van fiscaliteit, erfrecht en de mogelijkheid om uw tweede verblijf te verhuren. Zich grondig laten informeren is dus de boodschap.

En nu concreet

Zodra u een plek op de kaart hebt vastgepind, is het tijd voor de praktische kant van het verhaal. Komt dan als eerste aan bod: het budget! Hoeveel bent u bereid te investeren in uw tweede woning? Praat met een financiële specialist om een idee te krijgen van de totale prijs van het project, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Vooral bij een woning in het buitenland kunnen kosten en belastingen opduiken waar u niet op had gerekend.

Bedenk wie er vooral over de vloer zal komen in uw tweede verblijf. Zoekt u een getaway om lekker met z’n tweeën van te genieten? Of droomt u van een huis met een handvol gastenkamers, zodat de hele familie op bezoek kan komen? In het geval van dit laatste scenario mag u alvast zeker zijn van enthousiaste (klein)kinderen, maar ook van een steviger prijskaartje.

Hoe begint u te zoeken?

Voelt u het al kriebelen? Eens u weet wat u wilt, is de verleiding groot om zelf het internet uit te pluizen in de hoop op dat ene perfecte vakantiehuis te botsen. Of u online snel uw droomverblijf zal vinden, is moeilijk te voorspellen. Maar het geeft u wel een goed beeld van het aanbod en de gangbare vastgoedprijzen in verschillende regio’s in binnen- en buitenland. Lukt het toch niet zo vlot als gehoopt? Schakel dan de hulp in van een gespecialiseerde vastgoedpartner. Wij kunnen uw zoektocht misschien meteen in een stroomversnelling brengen.  

Zien is geloven

Verschijnt tijdens uw online zoektocht plots uw droomhuis op het scherm? Dat is fantastisch nieuws, maar probeer geen overhaaste beslissingen te nemen. Hoe heerlijk zo’n coup de foudre ook is, u wacht beter even met het ontkurken van de champagne tot u de woning met eigen ogen gezien hebt. Iets dat te mooi lijkt om waar te zijn, is het namelijk soms ook. Ga daarom ter plekke het totaalplaatje bekijken. Zijn de kamers wel zo ruim en licht als ze op de foto’s lijken? Hoe rustig is de buurt echt? Welke bars en restaurants liggen er zoal op wandelafstand? En om de hoeveel minuten komt die tram eigenlijk langs? Als ook al deze punten een groen vinkje krijgen, mag de champagnekurk de lucht in. 

Is de keuze gemaakt, zijn de documenten getekend en de koffers gepakt? Dan rest er u nog maar één ding: genieten.