De vraag naar luxevastgoed ging in 2020 verder de hoogte in

vraag naar luxevastgoed in 2020 - Van der Build

De vraag naar luxevastgoed zit momenteel stevig in de lift. Na een jaar waarin de coronapandemie de economie nochtans een stevige deuk gaf, blijft de aantrekkingskracht van het luxesegment stevig overeind. “We dachten aanvankelijk dat luxevastgoed het moeilijk zou krijgen. Maar tegen alle verwachtingen in is de vraag zelfs gestegen.”

Wanneer we even terugspoelen naar het begin van 2020, zien we dat luxevastgoed al een hele tijd aan een opmars bezig was. “Die trend is inderdaad niet nieuw”, zegt Benjamin Benoit van Van der Build. “We zagen al enkele jaren een groeiend aantal transacties in de hogere prijsklassen. Zowel de vraag als het aanbod hielden al een tijdje een mooie stijgende lijn aan, netjes in balans”, aldus Benoit.

Generatiewissel zorgt voor dynamiek

Benjamin Benoit ziet een opvallende trend als voedingsbodem voor deze positieve evolutie. “Momenteel zien we dat de oudere generatie volop hun grote eigendommen inruilt voor luxe nieuwbouwappartementen. De volgende generatie staat klaar om die oude grote villa’s te renoveren. Ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten hebben op die manier een grote impact op het luxevastgoed dat vrijkomt.” 

Het succes van luxevastgoed is in het hele land merkbaar. Er is weliswaar een duidelijk verschil tussen de kust en het binnenland, maar dat is een klassiek onderscheid in de vastgoedsector. “De kust moeten we zien we als een aparte regio. Een gunstig economisch klimaat heeft er een nog grotere impact op het aantal transacties, omdat het de aankoop van tweede verblijven rechtstreeks stimuleert. Het aantal transacties aan de kust kan dan procentueel een pak hoger liggen.”

Nieuwe prioriteiten na de lockdown

Toen in het voorjaar van 2020 de coronacrisis losbarstte en België voor het eerst in lockdown ging, dachten vastgoedexperts dat de luxemarkt het moeilijk zou krijgen. Het luxesegment is immers sterk afhankelijk van economische factoren. Voor ondernemers die het lastig krijgen of in onzekerheid leven, staat een grote privé aankoop niet bovenaan de prioriteitenlijst. Maar tegen de verwachtingen in, had de lockdown een positief effect op de markt.  

“Acht weken lang thuis zitten heeft bij heel wat mensen de ogen geopend”, legt Benjamin uit. “Plots beseften deze mensen wat ze belangrijk vinden in een woning. Vaak was dat extra ruimte, en dan specifiek een apart bureau of een speelkamer. Ook privacy, een zwembad en een directe connectie met de natuur werden nieuwe prioriteiten. We kregen ontzettend veel vraag naar villa’s en landhuizen met een grote oppervlakte, een mooi uitzicht en zonder inkijk van de buren.” 

Hoopvol vooruit kijken

De COVID-19-crisis en de bijhorende lockdowns hebben de sector van luxevastgoed een extra boost gegeven in 2020. Maar ook andere segmenten profiteren mee. “Ook op de algemene vastgoedmarkt zien we dat mensen nood hebben aan meer binnen- en buitenruimte, als gevolg van het vaker thuis werken. Veel hangt natuurlijk af van het aanbod in een bepaalde regio, maar stadswoningen en appartementen met weinig of geen buitenruimte kunnen vandaag op minder interesse rekenen.”

Het jaar 2020 was voor iedereen een bijzonder jaar, met heel wat gevolgen op financieel vlak. Maar dat de markt van luxewoningen in een economisch erg moeilijk jaar toch intact is gebleven, stemt erg hoopvol voor de toekomst.